Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι Μουσείο φυσικού φωτός. Τα γλυπτά του αναδεικνύονται χάρη στο φυσικό φως, το οποίο μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας ένα παιχνίδι θεϊκού φωτός με την αριστουργηματική τέχνη των Ελλήνων δημιουργών της Αρχαιότητας. Είναι ένα κτίριο αντάξιο της υψηλότερης τέχνης του κόσμου. Η διαδρομή του επισκέπτη σχηματίζει ένα τρισδιάστατο βρόγχο, προσφέροντας μια Αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία με αφετηρία την αρχαιολογική ανασκαφή ως την αίθουσα του Παρθενώνα και πίσω. Η άμεση και άπλετη οπτική επαφή με τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης δίνει την αίσθηση ψυχικής ανάτασης και δέους στον επισκέπτη, κάνοντάς τον να υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής τέχνης και αρμονίας.
4.000 περίπου αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης σε έναν εκθεσιακό χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το σώμα του Μουσείου καταλαμβάνει περίπου 25.000 τμ. • Στις 20 Ιουνίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου . • Τον Νοέμβριο του 2010 σε διαγωνισμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου • Στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, βραβεύθηκε από το International Institute for Conservation (IIC) στην Βιέννη, με το Keck Award 2012. Το βραβείο αφορά στο πρόγραμμα του μουσείου για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυάτιδων της νότιας πρότασης του Ερεχθείου, με χρήση τεχνολογίας λέιζερ. • 2013: Ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός ιστότοπος TripAdvisor συμπεριέλαβε το Μουσείο Ακρόπολης στη λίστα με τα 25 κορυφαία μουσεία του κόσμου με βάση τις προτιμήσεις των αναγνωστών του. Το Μουσείο κατέλαβε την 4η θέση στη λίστα με τα 25 κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και την 13η θέση με τα 25 κορυφαία μουσεία του κόσμου, ενώ αναδείχθηκε το Καλύτερο μουσείο στον κόσμο βάσει του αλγορίθμου, που συνυπολογίζει την ποιότητα και την ποσότητα των αξιολογήσεων των επισκεπτών της ιστοσελίδας για τη χρονική περίοδο ενός έτους. • Σύμφωνα με τους Financial Times, βρέθηκε στη λίστα με τα “50 Καλύτερα Μουσεία του Κόσμου”(2013), ενώ σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό περιοδικό Archdaily, βρέθηκε στη λίστα με τα “20 Καλύτερα Μουσεία του 21ου αιώνα” (2014).
Επί τη ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Μουσείων ζητούμε την αφύπνιση της παγκόσμιας διανόησης ώστε να πιέσει δυναμικά τη Μ. Βρετανία και τους αρμοδίους του Βρετανικού Μουσείου, να επιστρέψουν τα υφαρπαχθέντα Γλυπτά, που λεηλάτησε και απέσπασε ο λόρδος Έλγιν, με βάρβαρο και καταστροφικό τρόπο από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και εκτίθενται σήμερα τοποθετημένα με ανορθόδοξο τρόπο στο Βρετανικό Μουσείο. Να επιστρέψουν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, κάτω από το καθάριο και άπλετο φως του Αττικού ουρανού. Στον τόπο όπου τα φιλοτέχνησε το χέρι του Φειδία υπό το βλέμμα του Περικλή, ως παρακαταθήκη και πολιτιστική κληρονομιά, για να μαρτυρούν το μεγαλείο της ελεύθερης δημιουργικής σκέψης των Ελλήνων και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του Ελληνικού πολιτισμού σε όλους τους λαούς της γης.
Ε. Μπ.