Αποσπάσματα από επιστολές Μαθητών

by niktheo | March 11, 2016 1:13 pm

«Αγαπητέ κύριε Φυλακτέ,

Θέλουμε να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας μαζί με τη δική σας για την επαναφορά και τοποθέτηση όλων των μαρμάρων στον πραγματικό τους χώρο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ίσως έτσι δικαιωθεί και το όνειρο της μεγάλης Ελληνίδας, της Μελίνας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι διότι μετά την επίσκεψη σας στο σχολείο μας και μετά την ξενάγηση μας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, δε βλέπουμε πλέον πέτρες και μάρμαρα αλλά την ψυχή του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος».

 

«Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω τον υπεύθυνο του Βρετανικού μουσείου να προσπαθήσει να στείλει πίσω τον αρχαίο αυτό θησαυρό της Ελλάδας δηλαδή να στείλει στο μέρος όπου βρεθήκανε, στο μέρος όπου δημιουργήθηκαν, στο μέρος όπου γεννήθηκαν τα ευρήματα αυτά.

Εδώ ανήκουν, γιατί οι δημιουργοί τους ήταν οι αρχαίοι Έλληνες».

 

«Αγαπητέ κ. Φυλακτέ,

ο λόγος που σας γράφουμε αυτήν την επιστολή είναι γιατί θέλουμε να σας βοηθήσουμε για να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Πρέπει να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι κάθε γλυπτό αποτελεί ένα μέρος ενός ιστορικού κτίσματος. Επομένως όταν αυτό λείπει από το κτίσμα οι επόμενες γενιές δεν θα μάθουν όλη την ιστορία του.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να επιστραφούν όλα τα γλυπτά στις πατρίδες τους για να μην αδικηθεί κανένας».

 

 

«Όσο για τα κλεμμένα αγάλματα που σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι, πως πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, την χώρα όπου ανήκουν. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσίαση και καλή συνέχεια στο έργο σας».

 

 

 

«Όταν μπήκαμε μέσα στο μαγαζί είδαμε πολλές φωτογραφίες. Ο κύριος Φυλακτός μας μίλησε για τις Καρυάτιδες που την μία την έκλεψε ο Έλγιν. Ο κύριος Φυλακτός είχε πάει στο μουσείο που ήταν η μία η Καρυάτιδα. Μας μίλησε για τις Καρυάτιδες. Μακάρι να ξαναπάμε στο Καβαλάρι…».

 

 

«Τα φυλλάδια που μας δώσατε γράφουν πράγματα που θέλαμε να μάθουμε. Σε αυτήν την επιστολή που σας στείλαμε θα θέλαμε να απαντήσετε όποτε μπορείτε. Θα θέλαμε όμως να σας πούμε το σημαντικότερο που είναι το καλύτερο της επιστολής(Σας αγαπάμε πολύ)».

 

«Μάθαμε πολλά για τον Παρθενώνα και για την Ακρόπολη των Αθηνών. Μάθαμε ότι παλιά οι άνθρωποι κουβαλούσαν τα μάρμαρα με σχοινιά και με άλλους τρόπους. Είδαμε σε κάποιο βιβλίο σας την αναπαράσταση του Χρυσελεφάντινου αγάλματος της Θεάς Αθηνάς. Η φωτογραφία του ναού Αθηνάς Νίκης μας άρεσε πολύ. Θα θέλαμε να μας ξαναδείξετε καινούρια έργα σας και πιο πολλά πράγματα».

 

 

 

«Θέλω πολύ να επισκεφτώ την Ακρόπολη και να δω στην πραγματικότητα τον αρχαίο αυτό ναό αλλά αυτό που θέλω πιο πολύ είναι να ζητήσω εγώ από τους Άγγλους να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα γιατί μόνο εκεί ταιριάζει να τα βλέπουμε. Τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν».

 

 

«Αυτό όμως που μας ενθουσίασε ήταν η συμβολή σας στην προσπάθεια που γίνεται να ξαναζωντανέψουν τα αρχαία μνημεία μας και κυρίως ο Παρθενώνας. Πόσο πρέπει ν’ αγαπάς αυτά τα αριστουργήματα, για να προσπαθείς να τα αναστυλώσεις με ακρίβεια χιλιοστού!

Ευχαριστούμε και για την προσπάθεια που κάνετε εκ μέρους όλων μας, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα που μας έκλεψε ο Έλγιν. Υποσχόμαστε κι εμείς να συμβάλλουμε όσο μπορούμε και τώρα, αλλά και με περισσότερες δυνάμεις, όταν μεγαλώσουμε».

 

«Ποιος δεν γνωρίζει έστω και κάτι για το μεγάλο γεγονός του φετινού καλοκαιριού; Σίγουρα όλοι. Ακούμε για όλες τις τελετές που θα πραγματοποιηθούν, για τις συμμετοχές των αθλητών και για τα αγωνίσματα, για τον εθελοντισμό και για τον κ. Καλατράβα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημεία που δεν δημοσιοποιούνται όσο θα έπρεπε.

Αγνοούν για παράδειγμα οι περισσότεροι τον κ. Φυλακτό. Όσοι τον γνωρίζουν έχουν κερδίσει, όσοι δεν τον ξέρουν όμως έχουν χάσει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο κ. Φυλακτός έχει αναλάβει την ευθύνη να δημιουργήσει έναν κίονα – με βάση κάποια ευρήματα και στοιχεία – ο οποίος θα τοποθετηθεί στον Μαραθώνα, το “Τρόπαιο του Μαραθώνος”».

 

 

«Η ενδιαφέρουσα αυτή ενημέρωση περατώθηκε με τις σχετικές ερωτήσεις των μαθητών, αλλά και τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Ευάγγελο Φυλακτό για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επεφύλαξε στο σημαντικό αυτό χώρο όπου συναντιέται και συμπλέκεται η επιχειρηματική δράση με την καλλιτεχνική ευαισθησία και υπηρεσία των αγαθών του πολιτισμού μας, αναγκαία προϋπόθεση για μια δημιουργική πορεία προς το μέλλον ιχνηλατώντας τα σημεία των προγόνων μας».

Source URL: https://www.eeegacropolis.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd/