Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

May 31 10:35 2015 Print This Article
  • ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ   7 Ιουλίου 2014
  • ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ

 

Κοιμάται και ξυπνάει το παθιασμένο μυαλό του Βαγγέλη Φυλακτού, πώς θα επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Βρετανούς στην αρχική τους θέση στην Ακρόπολη.

Στο εργαστήριό του στον κάμπο του Λαγκαδά, κοντά στο Καβαλάρι, ο καλλιτέχνης μαρμάρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το σπουδαίο καλλιτεχνικό του έργο, αλλά και η εκστρατεία ενημέρωσης τον έχει αναδείξει ακούραστο εργάτη πολιτισμού της Ελλάδας.

Ο κ. Φυλακτός είναι μέλος της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ποιος είναι;  Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους:

– 45 χρόνια αφιερωμένα στην Ακρόπολη.

– 30 χρόνια μελετά με πάθος την ιστορία του ιερού βράχου.

– 20 χρόνια πρωτοστατεί στην εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών.

– 10 χρόνια πραγματοποιεί εντατικές ομιλίες σε σχολεία και παιδιά.

Τελευταίο επίτευγμα και στόχος του Βαγγέλη Φυλακτού η ίδρυση στη Θεσσαλονίκη επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης. Απ’ ό,τι μαθαίνω, ήδη στην επιτροπή συμμετέχουν γνωστοί άνθρωποι που διακονούν – όπως οι εμπνευστές της – με ιδιαίτερο πάθος και γνώσεις τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Οι σκοποί της Επιτροπής πολύ σημαντικοί, με κορωνίδα την ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως δε μαθητών και εκπαιδευτικών. Η επιτροπή αυτή θα έχει άμεση σχέση και κοινούς στόχους με τις δεκαεπτά επιτροπές που έχουν συσταθεί στον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών και με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς που με δημοψηφίσματα και διαμαρτυρίες πιέζουν τους υπεύθυνους του βρετανικού μουσείου.

Προ καιρού τον ρώτησα: «Τι σε συγκίνησε όλα αυτά τα χρόνια;».

«Όταν πήγα στο βρετανικό μουσείο να δω την κλεμμένη Καρυάτιδα ένιωσα απέραντη θλίψη που τη βρήκα καταχωνιασμένη σ’ έναν ακατάλληλο χώρο. Συνήλθα σύντομα, όμως, όταν ξαφνικά άκουσα παιδικές φωνές, γνώριμες φωνές. Ηταν μια ομάδα από ένα ελληνικό σχολείο. Καθώς πλησίαζαν τα άκουσα να σιγοψιθυρίζουν: ”Τα μάρμαρά μας. Μας τα έκλεψαν”. Μόλις αντίκρισαν την Καρυάτιδα αναφώνησαν όλα μαζί: ”Αχ, η Καρυάτιδα, αχ, η Καρυάτιδα”. Από τότε συνέχεια το μυαλό μου είναι στην ξενιτεμένη κόρη των Αθηνών», απάντησε.

Μετά τη Μελίνα Μερκούρη, δε νομίζω ότι έκανε μεγαλύτερο θόρυβο για τα κλεμμένα μάρμαρά μας κάποιος από τον Βαγγέλη Φυλακτό. Καλή επιτυχία στην επιτροπή του.