back to homepage

Καταστατικό

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του Σωματείου με την επωνυμία :

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

 

ΑΡΘΡΟ 1  – Επωνυμία
1.      Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» (Ελλάδα – Μακεδονία – Θεσσαλονίκη).
2.      Ως διακριτικός τίτλος ορίζονται τα αρχικά Ε.Ε.Ε.Γ.Α.
3.      Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ορίσει και σήμα λογοτύπου.

ΑΡΘΡΟ 2 –  Έδρα του σωματείου
1.       Έδρα της (Ε.Ε.Ε.Γ.Α.) ορίζεται το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57200
2.      Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αλλάξει τη διεύθυνση της έδρας εντός του νομού Θεσσαλονίκης χωρίς την τροποποίηση του καταστατικού.

ΑΡΘΡΟ 3 – Σκοποί
Η  Ε.Ε.Ε.Γ.Α.  έχει ως θεμέλιο τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά. Οι σκοποί είναι πολιτιστικοί με κύριο στόχο να συμβάλει στην επιστροφή των Γλυπτών  της Ακρόπολης με κάθε νόμιμο πρόσφορο τρόπο. Όπως:
1.      Τη ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ εκδηλώσεων με ομιλίες, διαλέξεις, προβολές ηλεκτρονικού υλικού, εκθέσεις με ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό (π.χ. φωτογραφίες, κείμενα) με τα εξής θέματα:
–          Η ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Τα μνημεία που κτίστηκαν στην Ακρόπολη πριν και μετά τον Παρθενώνα.
–          Η κατασκευή, η αρχιτεκτονική και ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα.
–          Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική πορεία του Παρθενώνα.
–          Η λεηλασία των μνημείων της Ακρόπολης από το λόρδο Έλγιν – ιστορικές πηγές, περιηγητικές αφηγήσεις, σχετικά κείμενα.
–          Ιστορική αναδρομή στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την αρπαγή των γλυπτών από την εποχή εκείνη έως τη σύγχρονη εποχή.
–          Οι απαντήσεις στα μέχρι σήμερα γκάλοπ των ξένων Μ.Μ.Ε., οι διαμαρτυρίες για την πλημμελή φύλαξη των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, τα ψηφίσματα φορέων και οργανώσεων του εξωτερικού και οι προτάσεις που έγιναν από διάσημες προσωπικότητες, από αρχηγούς κρατών και από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ των Γλυπτών του Παρθενώνα.
2.      Την ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τα παραπάνω θέματα, με απώτερο σκοπό να βγει προς τα έξω η φωνή των νέων της Ελλάδας.
3.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ για την ενημέρωση του μέσου Έλληνα, που είναι ευαισθητοποιημένος με το θέμα αυτό, που νιώθει κάτι σημαντικό να τον συνδέει με τον Παρθενώνα, που εκφράζεται με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα των προγόνων μας, αλλά δεν διάβασε ποτέ ένα σχετικό βιβλίο και δεν ανέβηκε ποτέ στην Ακρόπολη. Για αυτούς τους απλούς πολίτες, τους ανθρώπους της αγοράς, θα οργανώνονται εκθέσεις φωτογραφιών και κειμένων και προβολές βίντεο σε κεντρικά καταστήματα της αγοράς και σε πλατείες.
4.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ξένων επισκεπτών της χώρας μας κατά την θερινή περίοδο.
5.      ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ σε τουριστικές περιοχές (Σύνταγμα, Πλάκα, Θησείο, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Χαλκιδική, Δίον, Βεργίνα) με εκθέσεις φωτογραφιών και κειμένων (σε διάφορες γλώσσες) για ευαισθητοποίηση και κατάθεση απόψεων στο βιβλίο επισκεπτών και φιλοτέχνηση ειδικής αφίσας για τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν τουρίστες.
6.      ΑΝΑΡΤΗΣΗ αφισών, πανό, τοποθέτηση ενημερωτικών ταμπλό και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από ομάδες νέων σε διαβάσεις απ’ όπου διέρχονται οι τουρίστες για να επισκεφτούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κάθε ξένος που επισκέπτεται τη χώρα μας θα ενημερώνεται για το θέμα αυτό και θα καθίσταται δέκτης του μηνύματος ότι οι Έλληνες που στερήθηκαν για διακόσια χρόνια το πιο σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, ζητούν από όλο τον πολιτισμένο κόσμο να συμβάλει στην επιστροφή των γλυπτών στη χώρα και στο λαό που τα δημιούργησε.
7.      ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ευαισθητοποίηση της ομογένειας (Σ.Α.Ε., Παμμακεδονική, Ελληνικοί σύλλογοι) για τη δημιουργία πυρήνων σε χώρες του εξωτερικού.
8.      ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ σχέσεων με τις ξένες επιτροπές, όπου θα κοινοποιούνται οι ως άνω δραστηριότητες και θα αποστέλλονται προς αυτές οι εκθέσεις, τα ποιήματα, οι ζωγραφιές και γενικά όλες οι δραστηριότητες των νέων της Ελλάδας με σκοπό να ενθαρρύνουμε τον αγώνα που δίνουν για τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς.
9.      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ εκδρομών στο Λονδίνο με ανάλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Βρετανικού Μουσείου (ποίηση, μουσική, θεατρικά δρώμενα κ.ά)
10.  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ σεμιναρίων και πρακτική άσκηση νέων για εκμάθηση της μαρμαρογλυπτικής τέχνης με σκοπό την διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
11. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ τμημάτων σε Δημοτικές βιβλιοθήκες με ανάλογα βιβλία και περιοδικά.
12. ΕΚΔΟΣΗ περιοδικού και άλλων εντύπων
13.  ΠΡΟΒΟΛΗ όλων των δραστηριοτήτων μας από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
14.  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. θα διέπονται από επιστημονική γνώση του αντικειμένου, ιδιαίτερη αισθητική και τη σοβαρότητα που αρμόζει σε αυτό το σημαντικό θέμα, που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΑΡΘΡΟ 4 – Μέλη
Μέλη της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. μπορούν να γίνουν, αδιάκριτα από το γένος και την εθνικότητα, όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται σε πλήρη απαγόρευση ή πλήρη δικαστική συμπαράσταση. Τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. διακρίνονται σε ιδρυτικά, τακτικά, δόκιμα, επίτιμα και δωρητές-χορηγούς.
α) Ιδρυτικά είναι όσοι έχουν υπογράψει τη διακήρυξη της ιδρυτικής καταστατικής γενικής συνέλευσης και συνέβαλαν στην ίδρυση της Ε.Ε.Ε.Γ.Α.
β) Τακτικά είναι (τα ιδρυτικά μέλη και όσοι έγιναν μέλη μετά την ιδρυτική καταστατική γενική συνέλευση και έπαψαν να είναι δόκιμα μέλη) όσοι ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενδιαφέρονται για τους σκοπούς της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν ηθικά και υλικά την εκπλήρωση τους.
γ) Δόκιμα είναι κυρίως: 1) τα μέλη που δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πριν από την παρέλευση έτους από την έγκριση του Δ.Σ. περί της εγγραφής του μέλους (άρθρο 5. παρ. γ, και 8, παρ. α). 2) Οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και έχουν παρουσιάσει ανάλογο έργο (έκθεση, ποίημα, ζωγραφιά, μακέτα, σκίτσο) αλλά λόγω ηλικίας δεν μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
δ) Επίτιμα αναγνωρίζονται με απόφαση του Δ.Σ. όσοι έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στα μνημεία της Ακρόπολης (αρχαιολόγοι, τεχνικοί, μαρμαρογλύπτες, συντηρητές) και όσοι γενικά υπηρετούν τους σκοπούς της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. (εισηγητές σε συνέδρια, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, συγγραφείς και ποιητές ανάλογων έργων κ.α.) στους οποίους θα αποδίδονται και οι ανάλογες τιμητικές διακρίσεις.
ε) Δωρητές-χορηγοί αναγνωρίζονται με απόφαση του Δ.Σ. όσοι έχουν ενισχύσει σημαντικά το έργο της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. και όσες επιχειρήσεις έχουν προσφέρει χορηγίες για τα προγράμματα που αναφέρονται στο Άρθρο 3.

ΑΡΘΡΟ 5 – Εγγραφή
α) Για την εγγραφή τακτικού μέλους στην Ε.Ε.Ε.Γ.Α. απαιτείται σχετική έγγραφη αίτηση του ενδιαφερομένου και πρόταση από ένα μέλος. Το Δ.Σ. μπορεί να θέσει και άλλες προϋποθέσεις για τη διαδικασία της εγγραφής.
β) Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αποκτάται μετά την παρέλευση έτους από την έγκριση του Δ.Σ. περί της εγγραφής του μέλους.
γ) Βουλευτές κομμάτων, περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών διαμερισμάτων αν εγγραφούν ως τακτικά μέλη, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

ΑΡΘΡΟ 6 – Πόροι
Πόροι της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. είναι:
α) Οι προαιρετικές εισφορές των μελών ή άλλων ατόμων, επιχειρήσεων, οργανισμών, Δημοσίων φορέων,
β) Οι προς την Ε.Ε.Ε.Γ.Α. δωρεές και κληροδοτήματα,
γ) οι πολιτιστικές χορηγίες σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, κ.α.

ΑΡΘΡΟ 7 – Τηρούμενα βιβλία

Η Ε.Ε.Ε.Γ.Α. τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
α) Μητρώο μελών,
β) Πρακτικό συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων,
γ) Πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων,
δ) Βιβλίο Ταμείου
ε) Βιβλίο καταγραφής Κινητής και ακίνητης περιουσίας

ΑΡΘΡΟ 8 – Διοικητικό συμβούλιο
α) Η Ε.Ε.Ε.Γ.Α. διοικείται από ενδεκαμελές Συμβούλιο. Αυτό εκλέγεται από τη γενική συνέλευση για πενταετή θητεία και ύστερα από μυστική ψηφοφορία από τα (Τακτικά-Ιδρυτικά) μέλη αυτής, τακτοποιημένα ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Ταμείο και έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο ως μέλη της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. από την ημερομηνία εγγραφής τους.

β) Δεν επιτρέπεται να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο η ιδιότητα του Προέδρου και του Ταμία. Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη του Δ.Σ. πρόσωπα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους μέχρι και τον πρώτο βαθμό συγγένειας (γονείς και παιδιά ή αδέλφια).
γ) Το Δ.Σ. αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Ταμία και τους Συμβούλους.
δ) Οι Σύμβουλοι που εκλέγονται κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση συνέρχονται σε δέκα (10) μέρες από την εκλογή τους, ύστερα από πρόσκληση του Συμβούλου που πλειοψήφησε και συγκροτούνται σε σώμα με μυστική ψηφοφορία.
ε) Το Δ.Σ. συνεδριάζει μια φορά τον μήνα, κι έκτακτα όσες φορές το απαιτήσουν οι παρουσιαζόμενες ανάγκες.
στ) Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον έξι (6) μέλη, και οι αποφάσεις του παίρνονται με πλειοψηφία των παρόντων. Σε ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
ζ) Υποβολή αίτησης από 3 συμβούλους υποχρεώνει τον Πρόεδρο σε σύγκληση του Δ.Σ. μέσα σε 15 το πολύ μέρες.
η) Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε 3 συνεχείς συνεδριάσεις είναι δυνατόν ν’ αντικαθίσταται, ύστερα από προειδοποίηση, με απόφαση του Δ.Σ. από τον κατά σειρά επιλαχόντα για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του.
θ) Το Δ.Σ. με απόφασή του έχει το δικαίωμα να καταρτίζει ειδικές επιτροπές από μέλη για ενέργειες σχετικές με τους σκοπούς της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. Ο επικεφαλής της Επιτροπής ανήκει πάντοτε στο Δ.Σ. και ορίζεται με την ανωτέρω απόφαση.
ι) Αναγνωρίζεται υπέρ των ιδρυτικών μελών το δικαίωμα προσαύξησης κατά 30% των ψήφων που έλαβαν κατά την ψηφοφορία για ανάδειξη του Δ.Σ. και της εξελεγκτικής επιτροπής.
κ) Το ΔΣ μπορεί να ανακηρύξει Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΕΕΓΑ πρόσωπο που έχει διατελέσει πρόεδρος τουλάχιστον δύο θητείες. Ο επίτιμος Πρόεδρος έχει δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΔΣ χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου.

ΑΡΘΡΟ 9 – Καθήκοντα Προέδρου
α) Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Ε.Ε.Ε.Γ.Α. σε όλες τις σχέσεις, εξώδικα και δικαστικά.
β) Καλεί το Δ.Σ. και διευθύνει τις συνεδριάσεις του.
γ) Υποβάλλει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις Γ.Σ. τα θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν.
δ) Υπογράφει μαζί με τον Γενικό Γραμματέα όλα τα έγγραφα, χρηματικά εντάλματα, πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. και λογοδοτεί για τη δράση του Δ.Σ. κατά τις Γενικές Συνελεύσεις.
ε) Σε περίπτωση αδυναμίας να ασκήσει κάποιο από τα καθήκοντά του, αναπληρώνεται όπως προβλέπει το άρθρο 10.

ΑΡΘΡΟ 10 – Καθήκοντα Αντιπροέδρου
Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε όλα τα καθήκοντά του, σε περίπτωση απουσίας ή εμποδίων.

ΑΡΘΡΟ 11 – Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα
α) Ο Γενικός Γραμματέας τηρεί το Αρχείο της Ε.Ε.Ε.Γ.Α., διενεργεί την αλληλογραφία αυτής, υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο σχετικά έγγραφα, χρηματικά εντάλματα και συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
β) Τηρεί τα βιβλία των Πρακτικών, των Εισερχομένων και Εξερχομένων εγγράφων και φυλάγει την σφραγίδα της Ε.Ε.Ε.Γ.Α.

ΑΡΘΡΟ 12 – Καθήκοντα Ταμία
α) Ο Ταμίας εισπράττει τις τυχόν εισφορές με διπλότυπες αποδείξεις, διενεργεί τις πληρωμές με εντάλματα υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και γενικά διαχειρίζεται την περιουσία της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. για την οποία είναι υπεύθυνος.
β) Τηρεί σχετικά βιβλία διαχείρισης και υποβάλλει προς το Δ.Σ. κάθε τρίμηνο συνοπτική έκθεση της οικονομικής κατάστασης της Ε.Ε.Ε.Γ.Α.
γ) Καταθέτει σε τράπεζα που αποφασίζει το Δ.Σ. τις εισπράξεις στο όνομα της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. και κρατεί στο Ταμείο του, για τις τρέχουσες ανάγκες, ποσό που καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ.
δ) Κάνει αναλήψεις χρημάτων από την Τράπεζα μέχρι το ποσό που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
ε) την 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου κλείνει τα βιβλία και συντάσσει τον ισολογισμό.
στ) Όταν απουσιάζει ή εμποδίζεται, αναπληρώνεται από άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται σε σχετική συνεδρίαση.

ΑΡΘΡΟ 13 – Συγκρότηση εξελεγκτικής επιτροπής
α) Η Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη που εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση. Το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να συμμετέχει και στο Δ.Σ. και στην Εξελεγκτική Επιτροπή.
β) Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την εποπτεία των πράξεων του Δ.Σ., για την διαπίστωση της τήρησης του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων της Γ.Σ. και την διασφάλιση των συμφερόντων της Ε.Ε.Ε.Γ.Α.
γ) Η Επιτροπή έχει δικαίωμα και καθήκον να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε βιβλίου, εγγράφου ή στοιχείου της Ε.Ε.Ε.Γ.Α., να διενεργεί λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο και να παρακολουθεί την πορεία των υποθέσεων της Ε.Ε.Ε.Γ.Α.

ΑΡΘΡΟ 14 – Γενικές συνελεύσεις
α) Οι γενικές συνελεύσεις είναι το ανώτατο όργανο της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. Διακρίνονται σε Τακτικές και Έκτακτες και συγκαλούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
β) Οι ετήσιες Τακτικές συγκαλούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου. Οι Έκτακτες όταν υπάρχει ανάγκη ή το απαιτήσουν έγγραφα από το Δ.Σ. το ένα πέμπτο (1/5) των τακτικών μελών, που είναι ταμιακά τακτοποιημένα, οπότε η συνέλευση συγκαλείται μέσα σε είκοσι (20) μέρες από την ημερομηνία που υποβλήθηκε η αίτηση.
γ) Η πρόσκληση των Γ.Σ. υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Αποστέλλεται σε κάθε μέλος έγκαιρα, ώστε να παραληφθεί από αυτό τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν από κάθε ημερομηνία της σύγκλησης. Η πρόσκληση καθορίζει αν η συνέλευση είναι τακτική ή έκτακτη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της σύγκλησης, καθώς και τα θέματα που θα συζητηθούν.
δ) Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί απαρτία, τότε συγκαλείται νέα Συνέλευση την ίδια μέρα και σε διαφορετική ώρα εφόσον αναγράφεται στην αρχική πρόσκληση, ή σε οκτώ (8) ημέρες, με τα ίδια θέματα, στον ίδιο τόπο. Τούτα πρέπει να αναγράφονται στην αρχική πρόσκληση που έχει σταλεί, οπότε δεν απαιτείται η αποστολή στα μέλη άλλης πρόσκλησης.
ε) Στις Γενικές Συνελεύσεις συμμετέχουν και έχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα μόνον τα τακτοποιημένα ταμειακά μέλη.  Τα δόκιμα μέλη και τα μέλη που ενεγράφησαν κατά την διάρκεια του έτους μέσα στο οποίο διεξάγεται η Γενική Συνέλευση μπορούν να παρευρίσκονται στις Γενικές Συνελεύσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η παρουσία τους δεν υπολογίζεται στον αριθμό που απαιτείται για την απαρτία της Γ.Σ.
στ) Η Γενική Συνέλευση θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται στην πρώτη οι μισοί συν ένας από τα δικαιούμενα μέλη και στη δεύτερη οσαδήποτε παραβρεθούν.
ζ) Ειδικά όμως για να τροποποιηθεί το παρόν καταστατικό ή να διαλυθεί η Ε.Ε.Ε.Γ.Α. απαιτείται σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, με απαρτία των 2/3ων των δικαιουμένων τακτικών μελών, και λήψη απόφασης με πλειοψηφία 3/4ων των παρόντων. Σε περίπτωση επανάληψης λόγω μη απαρτίας, η Συνέλευση θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, οσαδήποτε μέλη και αν παρευρεθούν.
η) Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
θ) Γενικές Συνελεύσεις με σκοπό τις αρχαιρεσίες συγκαλούνται κάθε τέσσερα χρόνια, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Σε αυτές ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
1. Εκλέγεται μεταξύ των παρόντων τακτικών μελών (εξαιρουμένων των μελών του Δ.Σ.) τριμελής εφορευτική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών εκλέγεται ο Πρόεδρος της Γ.Σ. και ο πρακτικογράφος. Εφορευτική Επιτροπή επιμελείται κατά την διάρκεια της Γ.Σ. για την ευταξία των εργασιών της, την νόμιμη διεργασία της και αποβάλλει από την αίθουσα κάθε παρεκτρεπόμενο.
2. Το Δ.Σ. δια του Προέδρου ή του Γενικού Γραμματέα, λογοδοτεί για την δραστηριότητα του έτους που πέρασε, ο Ταμίας εκθέτει τον οικονομικό απολογισμό και την οικονομική κατάσταση της Ε.Ε.Ε.Γ.Α., και ακολουθεί η ανάγνωση της Έκθεσης από την Εξελεγκτική Επιτροπή για την οικονομική διαχείριση του ίδιου χρόνου. Επακολουθεί συζήτηση και έγκριση ή απόρριψη από τη Συνέλευση, των πεπραγμένων του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.
3. Από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής ανακοινώνεται ο Πίνακας των υποψηφίων για την εκλογή του νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
4. Μοιράζονται ψηφοδέλτια, διενεργείται μυστική ψηφοφορία κι εκλέγεται από τακτικά μέλη ο προβλεπόμενος αριθμός μελών για το Δ.Σ. και την Εξελεγκτική Επιτροπή. Κάθε μέλος που έχει το δικαίωμα ψήφου μπορεί να βάλει μέχρι έντεκα (11) σταυρούς προτίμησης για το Δ.Σ. και μέχρι τρεις (3) για την Εξελεγκτική Επιτροπή.
5. Η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για τη νόμιμη διενέργεια των αρχαιρεσιών, εκδίδει τα αποτελέσματα και υποβάλλει την έκθεσή της στο Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 15 – Διάλυση και μεταβολή σκοπών
α) Η Ε.Ε.Ε.Γ.Α. διαλύεται, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση των σκοπών της, ή αν τα μέλη της μειωθούν σε λιγότερα των δέκα (10), οπότε εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 14, παράγρ. Ζ, του παρόντος καταστατικού. Στην περίπτωση αυτή η περιουσία της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. περιέρχεται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
β) Προκειμένου να μεταβληθεί ο σκοπός της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. απαιτείται απαρτία των 2/3ων των δικαιουμένων τακτικών μελών και λήψη απόφασης με πλειοψηφία 3/4ων των παρόντων.

ΑΡΘΡΟ 16 – Γενικές διατάξεις
α) Η Ε.Ε.Ε.Γ.Α. μπορεί να συνεργάζεται με κάθε άλλη οργάνωση ή άλλο Σωματείο εφ’ όσον η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τους σκοπούς της.
β) Η Ε.Ε.Ε.Γ.Α. έχει κυκλική σφραγίδα με αρχαϊκά γράμματα.
γ) Κάθε παράβαση μέλους ή της Διοίκησης της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. των διατάξεων, της περί Σωματείων Νομοθεσίας, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κυρώσεις. Αυτές μπορούν να εξελιχθούν και μέχρις αποβολής του υπαιτίου από την Ε.Ε.Ε.Γ.Α. με απόφαση του Δ.Σ.
δ) Κάθε ζήτημα που σχετίζεται με τους σκοπούς της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. και δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό, ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (ΑΚ) του Β/Δ της 15.20-5-1920 και τις άλλες διατάξεις περί Σωματείων.
ε) Το παρόν καταστατικό εγκρίθηκε και ψηφίσθηκε στην πρώτη ιδρυτική Συνέλευση των μελών στις  2-9-2015.
στ) Αποτελέστηκε από δεκαέξι (16) άρθρα και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή του από το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά και την εγγραφή του στο οικείο βιβλίο.