Το 437π.χ. άρχισαν να κτίζονται τα Προπύλαια στην δυτική πλευρά του Ιερού Βράχου, όπου από τα προϊστορικά χρόνια ήταν η φυσική διάβαση για την Ακρόπολη. Από την εποχή του Πεισίστρατου (6ος αιώνας π.χ.) σε αυτόν το χώρο υπήρχε ένα μεγαλοπρεπές Πρόπυλο, το οποίο καταστράφηκε μαζί με τον Προπαρθενώνα και άλλα αρχαία ιερά, από τους Πέρσες το 480 π.χ.
Αρχιτέκτονας των Προπυλαίων ήταν ο Μνησικλής και οι εργασίες συνέπεσαν με την δημιουργία των γλυπτών του Παρθενώνα (437-432 π.χ.), οπότε και σταμάτησαν πριν ακόμη αποπερατωθεί το κτίριο εξαιτίας του Πελοποννησιακού πολέμου.
Το συγκρότημα των Προπυλαίων, ένα πολυσύνθετο κτίριο γενικών χρήσεων, εναρμονίστηκε πλήρως με την αρχιτεκτονική αξία του Παρθενώνα και αποτελεί ένα αριστούργημα της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το κεντρικό τμήμα της δυτικής όψης, που χαρακτηρίστηκε σαν το «φωτεινό μέτωπο της Ακρόπολης» έχει σχήμα αρχαίου εξάστηλου δωρικού ναού.
Μία απομίμηση της κεντρικής όψης των Προπυλαίων είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, στην οποία προστέθηκαν άλλα στοιχεία αντί του αετώματος.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) στελεχωμένη από έμπειρους αρχαιολόγους, τεχνικούς και άξιους μαρμαρογλύπτες, εκτελεί αναστυλώσεις στο μνημείο υπό την εποπτεία της διευθύντριας κ. Μαίρης Ιωαννίδου και του αρχιτέκτονα κ. Τάσου Τανούλα.
Οι αναστηλωτικές εργασίες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των οροφών του κεντρικού τμήματος και στην κατασκευή δύο νέων Ιωνικών κιονόκρανων. Κατά τον κ. Τανούλα «τα κιονόκρανα στην κορυφή των έξι πανύψηλων Ιωνικών κιόνων είναι τα ωραιότερα που σχεδιάστηκαν ποτέ καθώς συνδυάζουν την ελαστική χάρη και κομψότητα του Ιωνικού ρυθμού με την γεωμετρική καθαρότητα και λιτότητα του Δωρικού ρυθμού».
Το πρώτο στάδιο των εργασιών που αφορούσε το ξεχόντρισμα του πεντελικού μαρμάρου ώστε να δοθεί το βασικό σχήμα στα κιονόκρανα, ανατέθηκε στην επιχείρηση «ΦΥΛΑΚΤΟΣ» στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Η φιλοτέχνηση των περίτεχνων λεπτομερειών έγινε από τους άξιους μαρμαροτεχνίτες Γιώργο Δεσύπρη και Αριστείδη Κλαύδιο, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα κ. Τάσου Τανούλα.
Σήμερα οι επισκέπτες της Ακρόπολης, καθώς διαβαίνουν τις βαθμίδες των Προπυλαίων, έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν στην αρχική τους θέση τα νέα κιονόκρανα, τους παράλληλους μαρμάρινους δοκούς και τα περίτεχνα φατνώματα των οροφών του κτιρίου.
Ε.Φ.
Get superior quality academic writing or any other information frompremium-essays comit is in reality straightforward covered for getting an essay publisher to obtain a level within your budget